С ретроспективна изложба и премиера на "Свекърва" започна творческия сезон на разградския театър

С ретроспективна изложба и премиера на "Свекърва" започна творческия сезон на разградския театър

Тази година е важна за културата в Разград. Отбелязват се три знаменателни годишнини, свързани с местния театър. Измина век от създаването на общинския културен институт, обявен за професионален преди 75 години, а през юни се отбелязаха 150 години от рождението на патрона му – писателят, драматург и публицист Антон Страшимиров.
Тези празнични поводи за професионална гордост разградските театрали отбелязаха със своите почитатели. Вторник вечерта се превърна в тържество за всички сетива. Визуалното въздействие на изложбата, проследяваща историята на театъра от самото му създаване, бе придружена от симфоничните вибрации в изпълнение на музиканти от Филхармонията. Паната по стените в Общинския културен център носят спомена за мъжете и жените от едновремешния творчески състав през 1978 година, а изложеният реквизит от някогашни постановки допринася за пълноценното докосване до театралното изкуство. Посетителите могат да върнат лентата назад с култови заглавия, поставяни на разградска сцена и запечатани от фотоархива, като „Големанов“.
Ретроспективната разходка из блясъка на вековната културна институция бе само пътеводната пътека на публиката към премиерното представление „Свекърва“. Вторник вечерта млади и стари се издигнаха над ежедневието и се отдадоха на безгрижна наслада от сценичното изкуство. Заглавието е по пиеса на Антон Страшимиров, поставил в центъра на своя текст разминаването в привичките между поколенията и изконната вражда между снаха и свекърва, която повдига сериозни теми за размисъл чрез комичните случки, в които изпадат две семейства.
Постановката на една от най-играните комедии в страната бе дело на самата директорка на Театрално-музикалния център Таня Карбова. Режисьор е Веселин Ранков, сценографията и костюмите са дело на Виолета Радкова. На сцената излязоха трима гостуващи актьори – Анелия Шишкова, Атанас Петков и Елена Хрант. Те си партнират с Иван Иванов, Марияна Бранкованова, Мариела Топалова, Пеньо Горанов, Росица Кехайова, Сара Драгулева, Цветана Благоева и Цветан Николов. В продължение на час и половина докоснаха публиката, повдигайки неизбежния въпрос за силата на любовта във всичките й форми, изведен чрез майсторството на хумора.
Премиерата на „Свекърва“ постави началото на новия творчески сезон на Драматичен театър „Антон Страшимиров“. Този месец предстои още едно ново заглавие от репертоара на културния институт – черната комедия „Обир“. Актуална информация се публикува във фейсбук страницата на Театрално-музикален център.
Десислава СТЕФАНОВА, "Екип 7"
Всички новини