Театърът подготвя две премиери - „Червената шапчица” и „Мрак” от Антон Страшимиров

Театърът подготвя две премиери - „Червената шапчица” и „Мрак” от Антон Страшимиров

Театърът подготвя две премиери - „Червената шапчица” и „Мрак” от Антон Страшимиров

Второто представление ще бъде посветено на 70-годишнината на ДТ „Антон Страшимиров

Две театрални премиери подготвя Театрално-музикалният център в Разград. Това съобщи пред журналисти директорът на културната институция Богдан Петканин. Драматичният театър подготвя детския спектакъл „Червената шапчица”, по известната класическа приказка. Премиерата вероятно ще бъде през месец март. Режисьор е Мария Метрова-Енева. Тя сподели, че в спектакъла замисълът не е насочен към представяне жестокостта на вълка. Представлението ще бъде забавно, весело, с много настроение и песни и танци, с надеждата децата да го харесат. По една горска пътечка /пътеката на живота/ върви малко и неопитно момиче и среща различни провокации по пътя си. Среща се със своите страхове. Целта на спектакъла е да напомни на децата да внимават и да не бъдат прекалено доверчиви с непознатите и с опасностите, които срещат. В представлението ще победи доброто, вълкът е опериран накрая и лошотията му е махната. По бърз, лесен и забавен начин вълкът може да стане добър. В представлението има и нови герои, които се борят със своите страхове. В ролята на Червената шапчица ще видим Димитрина Гинева. Участват Марияна Бранкованова – майката и бабата, Вълкът – Евгени Стефанов, Мечката – Николай Сяров, Смока и Ловеца – Петьо Горанов, Лисицата – Цветана Радушева, Заекът – Тихомир Благоев. Сценографията е на Теодор Даскалов, музика – Шукран Шукри, костюми –Мартина Варийска.
За детския спектакъл ще бъдат ушити нови костюми, каза Богдан Петканин, но това няма как да стане бързо, защото в театъра има само един шивач. Директорът сподели идеята си да има още един шивач в ателието, но това зависи и от финансовите възможности.
Другият спектакъл ще бъде „Мрак” от Антон Страшимиров, това е една позабравена творба на писателя, която ще бъде поставена от режисьора Борислав Чакринов. Тази година се навършват 70 години от създаването на Разградския държавен театър и „Мрак”ще бъде посветен на юбилея. Пиесата по жанр е комедия и е много подходяща за годишнината на театъра, сподели Богдан Петканин. Според него тя не е поставяна досега. „Мрак” е определена от Антон Страшимиров като селска битова комедия, но според Б. Петканин, авторът се е опитвал да представи чрез нея по-големи човешки теми и ценности. Режисьорът Борислав Чакринов в началото на кариерата си е имал възможност да постави тази пиеса на Антон Страшимиров, но тогава не е станало и сега той с желание ще я постави в разградския театър.
В спектакъла ще бъде ангажиран целият театър, ще бъде включена и актрисата Дочка Братованова. Честването на 70-годишнината вероятно ще бъде придружено и с програма и с албум за историята и актьорите и режисьорите работили в театъра, каза директорът. Трябва да бъде представено кои са били първите актьори, как е тръгнал театърът преди 70 години, как се е развивал и т.н. В момента не е известно кога точно ще бъде премиерата, защото ще има по-стабилна подготовка. Но спектакълът „Мрак” ще бъде в чест на юбилея. Репетициите започват на 7-8 февруари. Сценограф е Мартина Варийска.
Филхармонията също ще поднесе приятна изненада на публиката. Богдан Петканин каза, че е поканил диригента Левон Манукян, който ще постави творбата на Александър Владигеров „Вълкът и седемте козлета” – версия за възрастни. Ще участват Филхармонията и актьори. Актьорският състав няма да бъде само от разградски представители. Ще бъдат поканени и 2-3 пеещи актьори от други места. В момента Богдан Петканин провежда разговори и се избистря кои ще бъдат те. Предварителната подготовка ще продължи по –дълго и към края на февруари е възможно да започнат репетициите по спектакъла.
Ще бъде осъществена идеята със Сцена „Назъм Хикмет” да бъде направен спектакъл с балкански песни и танци, характерни за различните държави. Идеята на директора е да бъдат направени нови костюми за танцьорите, защото досегашните вече са изхабени, но за ушиването им е необходима стабилно ателие, пари и време. Но проблемът не може да се реши без външна помощ.
Богдан Петканин се похвали и с това, че Разградският театър има всеки месец ангажирана дата в „Сълза и смях” в София, където представя „Аз, досадникът”. Това е голямо постижение за нашия театър и означава, че спектакълът е конкурентоспособен и се гледа с интерес, при пълни салони. Това не е просто гостуване, а редовно участие на театъра всеки месец на сцената на „Сълза и смях”. Театърът има авторитет и свое място на тази сцена, където гостуват много трупи от страната и е трудно да завоюваш свое достойно място. Разградските актьори вече са го направили и ще продължат да правят стойностни спектакли.
В момента разградският театър се развива добре, но на всички им се иска да бъдат по-добре и да създават интересни и продаваеми продукти – спектакли, обобщи Богдан Петканин.
https://www.facebook.com/permalink.php?story_fbid=1354498474608905&id=693853004006792&substory_index=0
Всички новини