Поставят „Мрак“ от Страшимиров за 70-годишнината на театъра

Поставят „Мрак“ от Страшимиров за 70-годишнината на театъра

Сатиричната комедия „Мрак“ от Антон Страшимиров ще бъде поставена на разградска сцена от режисьора Борислав Чакринов по повод 70-годишнината от създаването на Държавния театър в Разград. Това е една от ранните селско-битови пиеси на драматурга, която поставя акцент върху моралните човешки ценности, разказа директорът на Театрално-музикалния център Богдан Петканин.
Идеята му е в спектакъла да участва целият театрален колектив – от младите актьори в трупата до вече пенсионираните артисти, дали своя принос в развитието на сценичното изкуство. За юбилея ще бъде подготвен и алманах за историята на театъра, който ще включва информация за режисьорите, художниците, актьорите, които са работили през годините в културния институт. Годишнината ще бъде отбелязана около 27 март – Международния ден на театъра.
Паралелно с това тече подготовката на най-новото детско заглавие в афиша на разградския театър – „Червената шапчица“. Режисьор на представлението е Мария Петрова – Енева, а за сценографията отговаря Теодор Даскалов. Ангажимент за изработване на костюмите има Мартина Варийска, песните за продукцията композира Шукран Шукри.
В главната роля на Червената шапчица ще се превъплъти младата актриса Димитрина Гинева, на сцената като нейна майка, а после и като баба, ще излезе Марияна Бранкованова, а вълкът в пиесата ще играе Евгени Стефанов. В драматургичната интерпретация на западно-европейската приказка са вкарани нови персонажи като мечката, в чиято роля ще влезе Николай Сяров, другият образ е на смока, който ще пресъздаде актьорът Петьо Горанов и в същото време ще бъде ловецът. На сцената ще се появят още заекът, в чиято роля децата ще видят Тихомир Благоев, а лисицата в спектакъла ще изиграе Цветана Радушева.
В съвременния прочит на приказката главната героиня се опитва да превъзпита животните и да научи заека да бъде храбър, мечката да не бъде толкова лакома, а смокът да бъде по-деен и инициативен. Един от любопитните моменти в детската пиеса е, че вместо да разпорят корема на вълка и да го напълнят с камъни, героите го оперират и така премахват от него лошотията. Премиерата на „Червената шапчица“ ще бъде в началото на март месец.
Нов проект подготвя и Разградска филхармония „Проф. Димитър Ненов“, която е част от Театрално-музикалния център. Любителите на високото изкуство ще имат възможността да се докоснат до виртуозния спектакъл за възрастни „Вълкът и седемте козлета“ от Александър Владигеров. Над аранжимента ще работи композиторът Левон Манукян, в продукцията ще участват и актьори с вокални възможности. Очаква се репетиционният процес да започне към края на февруари. По същото време ще стартира и подготовката на новия танцов спектакъл на сцена „Назъм Хикмет“, който ще обединява по елегантен начин румънски, гръцки, сръбски, български песни и танци. В продукцията ще има и драматургична нишка, обяви директорът на Театрално-музикалния център Богдан Петканин. По думите му, едно от предизвикателствата, пред които е изправен като мениджър на културния институт, е намирането на средства за нови костюми за танцьорите от формацията. Спецификата на това изкуство изисква облеклата на кореспондират с традиционната култура, която се представя на сцената, за разлика от театъра, където могат да се преработват стари костюми. Петканин се надява на външна помощ, тъй като бюджетът е ограничен и единственият вариант остава костюмите да се шият поетапно в продължение на година и половина.
По отношение на цялостната дейност на Театрално-музикалния център през миналата година директорът обобщи, че планът е преизпълнен по отношение на брой спектакли и реализирани приходи от продажба на билети. Но равносметката на постигнатите резултати ще бъде по-ясна, след като бъдат направени преизчисленията от Министерството на културата, допълни Петканин.
Антония КИРИЛОВА
http://www.ekip7.bg/index.php?option=com_content&task=view&id=21085&Itemid=26

 
Всички новини