По-различна „Червена шапчица“ и малко поставяна пиеса на Антон Страшимиров в разградския театър

По-различна „Червена шапчица“ и малко поставяна пиеса на Антон Страшимиров в разградския театър

„Червената шапчица“, „Мрак“, „Вълкът и седемте козлета“ и музикален спектакъл по балканска музика включва репертоарът на Театрално-музикален център-Разград през първите месеци на 2017 г. – годината, в която разградският театър става на 70 години. Това съобщи директорът на ТМЦ-Разград Богдан Петканин.

Репетициите на детската пиеса „Червената шапчица“ вече са започнали, очаква се премиерата да е в началото на март. Режисьорът на спектакъла Мария Петрова-Енева обяви, че в нейната интерпретация на познатата приказка има нови герои и нови моменти. Основната идея е с свързана с пътечката на живота, по която преминава момичето с червената шапка, преодолявайки и своите страхове и тези на животните, които среща, в края на спектакъла главната героиня е по-умна и по-малко доверчива. Има и изненада на финала – вълкът е опериран от лошотията си. В ролята на Червената шапчица е Димитрина Гинева, Марияна Бранкованова е в две роли – на Майката и на Бабата, Евгени Стефанов е Вълкът, Николай Сяров е Мечката, Петьо Горанов -  Смокът и Ловецът, Цветана Радушева – Лисицата, Тихомир Благоев - Заекът. Композитор на песните е Шукран Шукри, танците поставя Виолета Желязкова, костюмите са на Мартина Варийска, а декора на Теодор Даскалов.

Спектакълът, посветен на 70-годишнината от създаването на разградския театър „Антон Страшимиров“, е малко поставяна пиеса на патрона на институцията – „Мрак“. Анто Страшимиров е определил пиесата като селска битова комедия. Неин режисьор ще е Борислав Чакринов. Идеята е в спектакъла да участва целия състав на театъра, включително и пенсионираната актриса Дочка Братованова – обясни Петканин. Премиерата още не е насрочена, тъй като театралният директор иска по същото време да бъде издаден и албум със снимки от историята на театъра.
Предизвикателството пред Разградска филхармония „Проф. Димитър Ненов“ е поставяне на театрално-музикалния спектакъл „Вълкът и седемте козлета“ – версия за възрастни на Александър Владигеров. Гост-диригент ще е Левон Манукян, ще участват и неколцина пеещи актьори от разградската театрална трупа.

Спектакъл с музика на балканските народи пък обмислят от сцена „Назъм Хикмет“. Репетициите по общата сюжетна линия започват през февруари. Проблемът при този тип спектакли е осигуряване на финансиране за костюмите – призна Петканин, но допълни, че ще се търси решение за ушиване на нови костюми.
http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1639390
Всички новини