ДТ „Антон Страшимиров“ – гост всеки месец в „Сълза и смях”

ДТ „Антон Страшимиров“ – гост всеки месец в „Сълза и смях”

Разградският театър вече има всеки месец ангажирана дата в „Сълза и смях” в София, където представя при пълни салони „Аз, досадникът”. Това съобщи директорът Богдан Петканин, който е успял да постигне този пробив. Спектакълът е конкурентноспособен и се гледа с интерес, а това е голямо постижение. Театърът има авторитет и свое постоянно място на тази сцена, където гостуват много трупи и е трудно да си завоюваш достойно място. Тази практика ще продължи с други стойностни спектакли, обясни Петканин.
Той представи новите постановки, които подготвя Театрално-музикалният център в Разград. Предстоят премиерите на „Червената шапчица“, „Мрак“, „Вълкът и седемте козлета“ и музикален спектакъл по балканска музика.
Тази година ДТ „Антон Страшимиров” ще чества 70-годишен юбилей. По този знаменателен повод ще бъде поставена на разградска сцена една по-малко известна пиеса, която почти не е играна. Това е сатиричната комедия „Мрак“ от Антон Страшимиров, в която авторът акцентира на моралните човешки ценности. Режисьор на спектакъла е Борислав Чакринов. По идея на Богдан Петканин, ще бъде включен целият театрален колектив – от младите актьори в трупата до вече пенсиониран. За юбилея ще бъде подготвен и албум за историята на театъра, който ще включва снимки и информация за актьорите, режисьорите, художниците, които са поставили началото на Разградския държавен театър и които са работили през годините в културния институт. Годишнината се очаква да бъде отбелязана около 27 март – Международния ден на театъра.
Театрално-музикалният център в Разград ще зарадва малките зрители със спектакъла „Червената шапчица” по известната класическа приказка на Шарл Перо.
Това съобщи режисьорът на постановката Мария Петрова-Енева. Тя сподели, че замисълът е забавно и весело да бъде показано как по пътечката на живота едно малко и неопитно момиче среща различни провокации, сблъсква се със страховете си и други предизвикателства, които трябва да преодолее и да овладее. Червената шапчица се опитва да превъзпита животните и да научи заека да бъде храбър, мечката да не бъде толкова лакома, а смокът да бъде по-деен и инициативен. А посланието към малчуганите е: „Деца, не бъдете толкова доверчиви, внимавайте с непознатите, бъдете по-предпазливи и по-добри!”.
Акцентът не е насочен към жестокостта на вълка, но в крайна сметка ще победи доброто. Един от любопитните моменти в детската пиеса е, че вместо да разпорят корема на вълка и да го напълнят с камъни, героите го оперират и премахват от него лошотията. Така по приказен, бърз, лесен и забавен начин вълкът може да стане добър.

Богдан Петканин
В ролята на Червената шапчица ще бъде Димитрина Гинева. Участват още Марияна Бранкованова – майката и бабата, вълкът – Евгени Стефанов, мечката – Николай Сяров, смокът и ловецът – Петьо Горанов, лисицата – Цветана Радушева, и заекът – Тихомир Благоев. Сценографията е на Теодор Даскалов, музиката – на Шукран Шукри, танците – на Виолета Желязкова, а костюмите – на Мартина Варийска. Репетициите вече са започнали, очаква се премиерата да бъде в първата седмица на март.
До края на сезона ще бъде представена още една детска постановка, но този път тя ще бъде по българска народна приказка.
Приятна изненада за публиката подготвя Разградска филхармония „Проф. Димитър Ненов“, съобщи Богдан Петканин. Ще бъде поставен спектакълът за възрастни „Вълкът и седемте козлета“ от Александър Владигеров. Поканен е диригентът Левон Манукян, ще участват и актьори с вокални възможности. Репетициите ще започнат в края на февруари.
Спектакъл с музика на балканските народи се подготвя на сцена „Назъм Хикмет“. В него ще бъдат обединени по елегантен начин румънски, гръцки, сръбски, и български песни и танци. Продукцията ще има обща сюжетна линия и драматургична нишка. Трудността е в намирането на средства за нови костюми за танцьорите от формацията, сподели Петканин. Спецификата на това изкуство изисква облеклата да бъдат красиви и изящни, а не стари и похабени, а ушиването на нови костюми е много скъпо.Затова Петканин разчита на външна помощ, тъй като бюджетът е ограничен.
В момента Театрално-музикалния център се развива добре, амбицията е да се създават все по-интересни и продаваеми продукти. През миналата година планът за брой спектакли и реализирани приходи от продажба на билети е преизпълнен.
Мариета КИТАНОВА
http://forum-sever.com/2017/02/06/%D0%B4%D1%82-%D0%B0%D0%BD%D1%82%D0%BE%D0%BD-%D1%81%D1%82%D1%80%D0%B0%D1%88%D0%B8%D0%BC%D0%B8%D1%80%D0%BE%D0%B2-%D0%B3%D0%BE%D1%81%D1%82-%D1%81%D1%8A%D0%BB%D0%B7%D0%B0-%D0%B8-%D1%81%D0%BC%D1%8F%D1%85/
Всички новини