11 млади пианисти в тазгодишния Международен конкурс „Димитър Ненов“

11 млади пианисти в тазгодишния Международен конкурс „Димитър Ненов“

Днес стартира седмият Международен конкурс за млади пианисти „Димитър Ненов“ след дълго 6-годишно прекъсване. Началото ще бъде поставено в 10 часа в зала „Филхармония“ с представяне на виртуалната документална изложба на маестро Красен Иванов съвместно с Държавен архив – „100 години Разградска филхармония „Проф. Димитър Ненов“.
Конкурсът става международен в началото на новото хилядолетие, през 2001-ва. Тази година програмата ще бъде в изпълнение на 11 млади пианисти от България, Италия, Гърция и Северна Македония.
Изданието ще отбележи 100-годишнината от основаването на Разградския симфоничен оркестър от Илия Бърнев. Преминал през много бурни периоди и изпитания, многократно закриван и възкресяван, той е една емблема на Разград, която го отличава от други областни центрове. Такива акцентни събития от едновековната история на оркестъра ще бъде представена в архивната изложба днес.
Конкурсът ще се проведе в три тура, които ще бъдат открити за публиката. След тържественото откриване, следва провеждането на първия тур. Залегналите произведения са „Миниатюри“ за пиано от Димитър Ненов, клавирни концерти на Моцарт, Бетовен, Шопен, Григ, Чайковски, Рахманинов и Веселин Стоянов.
Утре, 25 октомври, отново от 10 часа в зала „Филхармония“ предстои вторият тур с участието на Филхармония „Проф. Димитър Ненов“ с диригент Иван Стоянов. Ще прозвучат първи части от клавирни концерти на Моцарт, Бетовен, Шопен, Григ, Чайковски, Рахманинов и Веселин Стоянов.
В сряда на същото място от 19 часа ще се проведе клавирен рецитал на Венета Нейнска. Ще бъде прожектиран музикално-докуманталният филм „Димитър Ненов и измеренията ан изяществото“ с режисьор Ясен Харалампиев. Премиерата му се състоя в заключителния ден на едноименния Музикален фестивал, който се проведе в Разград преди седмица. В концертната програма за същия ден са залегнали произведения от Ференц Лист и Димитър Ненов.
В четвъртък предстои заключителният тържествен концерт на победителите. Мястото отново е зала „Филхармония“, а началото ще бъде поставено в 19 часа. Ще участват четиримата най-добре представили се млади музиканти, които ще получат своите награди от международното жури с председател проф. Пламен Джуров, диригент и композитор и членове:проф. Агате Леймони от Гърция – преподавател и концертиращ артист; Проф. Александър Василенко, преподавател; Гергана Несторова – концертиращ артист и преподавател;Калина Василева – диригент и директор на Симфониета-Шумен.
Организатори на конкурса са Община Разград, Театрално-музикален център-Разград,Регионален исторически музей, къща музей „Димитър Ненов“ със съдействието на Министерство на културата.
Екип 7
Всички новини